Lisedeyken Türkçe öğretmenim “hayatın ilk 20 yılı çok yavaş, sonraki yıllar ise çok hızlı geçer.” demişti. Zamanın sizin için henüz yavaş aktığı yılları yaşıyorsanız ne mutlu size, keyfini çıkarın!
Google’a “gençlik dizileri” yazdığınızda karşınıza kelimenin tam anlamıyla milyonlarca sonuç çıkabilir. Bu sonuçlara bir yenisini de ben eklemek istedim, söprayyz.
Bu liste 20 değil 50 tane dizi önerisi de içerebilirdi, inanın söz konusu dizilerse o kadar mesaim vardır. Ama gerçekten sevdiğim ve birkaç özelliği ile “cool” bulduğum dizilere yer vermek istedim sadece. Bazılarını başka listelerde de görebilirsiniz belki ama, bunların yanında çok da bilinmeyen diziler keşfedeceksiniz, buna emin olabilirsiniz. Bu yüzden yazıyı sonuna kadar okumak isteyebilirsiniz.
Not: Dizilerin yaş sınırı uyarılarına dikkat ederek izleyiniz.
Önce klasikleşmiş ve finalinin üzerinden biraz zaman geçmiş olanlarla başlayıp hafızamızı tazeleyelim, ne dersiniz?
1) That 70’s Show
Gençlik dizisi dendiğinde ilk aklıma gelenlerden ve favorilerimden biri. 1970’li yıllarda Amerika’nın Wisconsin eyaletinin küçük bir kasabasında yaşayan bir grup gencin hayatlarını konu alan bu komedi dizisi sayesinde 70’lerin en hit şarkılarını keşfetmek mümkün. Ashton Kutcher, Mila Kunis ve Laura Prepon gibi oyuncuların gençlik hallerini izlemek de bence çok keyifli. İzlemenizi mutlaka tavsiye ederim.
Yayın tarihi: 1998-2006
Sezon sayısı: 8

2) Veronica Mars
En kült ve bence en “cool” gençlik dizilerinden biri. Hatta öyle ki, 2014 yılında filmi bile yapılmış. Günümüzün popüler oyuncularından Kristen Bell’i diziye adını veren Veronica Mars olarak görüyoruz. Bir lisede öğrenci olan Veronica, aynı zamanda babasının dedektiflik şirketinde de çalışıyor, yaptığı araştırmalarla bazen küçük bazen büyük sırları açığa çıkarıyor ve bu sayede yakın arkadaşının ölümünden sosyetenin sırlarına kadar pek çok şey öğreniyor. Yakın arkadaşı ise yine günümüzün popüler oyuncularından Amanda Seyfried oynuyor. İzlediğinize pişman olmayacaksınız.
Yayın tarihi: 2004-2007
Sezon sayısı: 3

3) Gossip Girl
Gossip Girl’ü izlemediyseniz bile adını duymuşsunuzdur. Dizi, Manhattan’ın en zengin gençlerinin okuduğu bir lisenin öğrencilerinin, kimliği bilinmeyen birinin açtığı Gossip Girl adlı dedikodu sitesine konu olmasını ele alıyor. Moda, dedikodu, aşk ve entrika dolu bu gençlik dizisi yayınlandığı dönemde aşırı popülerdi. Dizide yer alan Blair Waldorf, Serena Van Der Woodsen, Chuck Bass, Dan Humphrey ve Nate Archibald gibi özellikle ana karakterlerin çevremde olmasını asla istemeyecek de olsam, unutulmaz bir dizi olduğunu ve yayınlandığı dönemde beni de etkisi altına aldığını söyleyebilirim.
Türkiye’deki uyarlaması: Küçük Sırlar
Yayın tarihi: 2007-2012
Sezon sayısı: 6

4) Glee
Glee müzikal bir gençlik dizisi ve izlediğim gençlik dizileri arasında gerçekten en çok beğendiklerimden. Müzikal performansları, dansları, unutulmaz arkadaşlıkları ve aşkları ile gönüllerde taht kurmuş bir dizi. Bu dizide zorbalık yapan değil, zorbalığa uğrayan ama buna karşı çıkan ve mücadele eden çocuklar havalı. 5. sezonda ise Demi Lovato yer alıyor. Dizinin maalesef talihsiz bir yanı var, başrollerinde yer alan Cory Monteith 2013 yılında, Naya Rivera da bu yıl 8 Temmuz’da hayatlarını kaybederek sevenlerini üzdü.
Spin-off: The Glee Project
Yayın tarihi: 2009-2015
Sezon sayısı: 6

5) Skam
Hayatımda izlediğim ilk Norveç dizisi. Ve bence gençlik dizisi arıyorsanız, vlog tadında bölümleriyle, belki de izleyeceğiniz ilk dizi bu olmalı. İzlemeye alıştığımız Amerikan lise ortamından kesinlikle çok farklı. Çünkü Norveçli gençler farklı kültürlere, inanışlara ve farklı cinsel yönelimlere daha farklı yaklaşıyorlar. Dizide bol bol Kanken çanta görebilir ve birkaç kere de Türkiye ile ilgili diyaloglar duyabilirsiniz. Özellikle final bölümünde 🙂
Dizi o kadar büyük bir başarı elde etti ki, 6 avrupa ülkesinde (Fransa, Belçika, Hollanda, Almanya, İspanya ve İtalya) ve Amerika’da remake’i yapıldı. İtalyanca remake’ine biraz bakmıştım, diğerlerini bilmiyorum ama bence orijinali yani Norveç yapımı olan en iyisi.
Yayın tarihi: 2015-2017
Sezon sayısı: 4

Biraz da fantastik türü sevenlere yönelik önerilere yer verelim, bakalım siz de bu dizileri benim kadar havalı bulacak mısınız?
6) Teen Wolf
Dizi, Scott McCall isimli bir lise öğrencisinin kurt adama dönüşmesini ve sonrasında kendini yaşadığı şehirdeki fantastik olayların içinde bulmasını konu alıyor. Dizi fantastik olmasına rağmen, dozunda bir mizah da barındırıyor. Başrolleri ise Tyler Posey, Dylan O’Brien ve Holland Roden canlandırıyor. Fantastik türün büyük bir fanı olmasam da ilk 3 sezonu izledim, benim izlediğim dönemde özellikle 15-20 yaş arası gençler arasında inanılmaz popüler bir diziydi, hala öyle mi bilmiyorum. Bu türde dizi arayanları oldukça mutlu edecektir.
Yayın tarihi: 2011-2017
Sezon sayısı: 6

7) Stranger Things
Şimdi de 1984 yılına gidelim. Esrarengiz bir şekilde kaybolan küçük bir çocuk, onu bulmaya çalışan 3 arkadaşı, doğaüstü güçleri olan 11 adında bir kız, gizli deneyler ve Winona Ryder içeren bir Netflix dizisi. Başrolde çocuk oyuncular olmasına rağmen her yaştan izleyicinin sevdiği Stranger Things dizisinin 4. sezonunun yayınlanacağı günü hevesle bekliyorum. Fantastik öğeler içermesine rağmen (bu türü sevmeseniz bile), aynı zamanda nostaljik bir evrende sevimli bir arkadaş grubunun hikayesini anlattığı için şans verin derim.
Yayın tarihi: 2016-Devam Ediyor
Sezon sayısı: 3
Pandemi nedeniyle ertelenen 4. sezon çekimleri Eylül 2020’de başlayacak.

8) Dark
Almanya’nın küçük bir kasabası olan ve bir nükleer santralin yer aldığı Winden’de yaşayan bir grup gencin ve onların ailelerinin birbirleriyle nasıl bağlantılı olduğunu, zamanda yolculuk teması üzerinden anlatan distopik bir bilimkurgu. Olabilecek en cool jeneriğe sahip ve aynı zamanda Netflix’in ilk Almanca orijinal içeriği olma özelliğini taşıyan dizi, geçtiğimiz günlerde 3. sezonuyla final yaptı. Söylemekte yarar var, diziyi anlamanız için cidden takip etmeniz gerekiyor. Bölümler arasında arayı çok açmadan izlemeniz de takip etmeyi kolaylaştırır. Farklı zaman dilimlerini, bu zaman dilimlerinde geçen olayları ve karakterleri takip etmeyi kolaylaştırmak için, izleyicilere yardımcı olacak bir website bile tasarlanmış, eğer diziyi izlerken “bu da kim?” diyorsanız aşağıdaki linke bakmanızı öneririm.
Yayın tarihi: 2017-2020
Sezon sayısı: 3

9)Misfits
Misfit, fantastik bir İngiliz dizisi. Bir fırtınanın ardından süper güçler kazanan bir grup genç suçlunun maceralarını ve bu süper güçlerin onlar üzerindeki etkilerini konu alıyor. Dizide Game of Thrones’tan tanıdığımız Iwan Rheon ve Michelle Fairley de rol alıyor. Misfits, özellikle fantastik gençlik dizileri sevenlerin oldukça beğendiği bir yapım, hatta bir dönem Amerikan versiyonu yapılacağı konuşuluyordu, ama bildiğim kadarıyla yapılmadı.
Yayın tarihi: 2009-2013
Sezon sayısı: 5

Hazır İngiltere’ye gitmişken listemize UK dizileriyle devam edelim o zaman. Amerikan dizilerinin hassas ve duygusal yanını sevmeyenler ve klişelerinden sıkılanlar için tokat gibi gençlik dizileri önerilerine buyrun bakalım.
10) Skins
Öncelikle dizinin yaş sınırı kaç bilmiyorum ama bence en azından 16 yaşından büyükler izlemeli. Dizide liseye giden bir grup gencin uyuşturucu kullanımından yeme bozukluklarına, ailevi problemlerinden cinsel kimlik arayışlarına kadar gerçek hayatta da karşılaşabilinecek pek çok konu işleniyor. Sorunlar yine gerçek hayatta olduğu gibi bazen çözülüyor, bazen çözümsüz kalıyor. İzlediğinize kesinlikle pişman olmayacağınız, kişisel olarak favori dizilerimden biri.
Yayın tarihi: 2007-2013
Sezon sayısı: 7

11) Fresh Meat
Yine UK yapımı ve Skins dizisinin üniversite versiyonu diyebileceğimiz bir dizi, Fresh Meat. Birbirini tanımayan 6 öğrenci üniversite için aynı evde kalmak zorunda kalıyorlar ve dizi onların hayatları üzerine şekilleniyor. Skins’e göre komedi unsuru biraz daha fazla, ama sitcom da değil. Özellikle karakterler, Amerikan ve Türk yapımlarında göremeyeceğimiz türden ve oldukça ilgi çekici. Bol uyuşturucu ve cinsellik içerdiği için 18 yaşından büyükler izlemeli.
Yayın tarihi: 2011-2016
Sezon sayısı: 4

12) My Mad Fat Diary
Rae Earl’ün daha sonrasında kitaplaşan günlüğünden uyarlanmış bir gençlik dizisi. Dizi, psikolojik tedavi gören ve liseye giden 16 yaşında bir gencin ergenliği ve yaşıtlarına göre oldukça fazla olan kiloları ile mücadelesini konu alıyor. Bir yandan aşırı kilo ile mücadele eden insanların, özellikle gençlerin duydukları özgüvensizlikleri izlerken, diğer yandan aşk ve arkadaşlık dolu, güzel müzikler keşfedebileceğiniz bir gençlik dizisi izliyorsunuz. Hem de 90’lı yıllarda geçiyor. İzlemediyseniz hemen başlamanızı öneririm.
Yayın tarihi: 2013-2015
Sezon sayısı: 3 (16 bölüm)

Bol bol lise koridorları ve üniversite kampüsleri görebileceğimiz okul ve gençlik temalı sayılabilecek bu dizileri de önermeden geçemeyeceğim.
13) 13 Reasons Why
Yayınlandığı ilk yıla kesinlikle damga vuran bir gençlik dizisiydi. Jay Asher’ın aynı adlı kitabından uyarlanıp Netflix tarafından yayınlanan dizi, geçtiğimiz aylarda 4. sezonuyla final yaptı. Dizi, intihar eden Hannah Baker’ın geride hayatına son verme sebeplerini sıraladığı 13 kaset bırakmasıyla başlıyor. Sıradan bir Amerikan gençlik dizisi gibi başlasa da gençlerin, toplumun ve eğitimin sorunlarına odaklandığı ve güzel müziklere yer verdiği için ben, eleştirileri abartı bularak, son bölümüne kadar sıkılmadan takip ettim.
Yayın tarihi: 2017-2020
Sezon sayısı: 4
Dizinin bence en takdir edilesi taraflarından biri de intiharı düşünen, zorbalığa uğrayan, rehberliğe ihtiyacı olan tüm dünyadaki gençlere yönelik bir websitesinin olması. Website, 63 ülkedeki yardım ve destek hatlarının bilgilerini ve dizide bahsi geçen intihar eğilimi, depresyon, madde bağımlılığı gibi gençlerin mücadele ettiği konular üzerine bir tartışma rehberi içeriyor. Websiteye Türkçe dilinde aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://13reasonswhy.info/?country=56

14) The Carrie Diaries
Modanın rol çaldığı diğer bir dizi ise Carrie Diaries. Sex and The City dizisinin spin-off’u olarak yayınlanan bu dizi ana karakter Carrie Bradshaw’ın gençlik yıllarını konu alıyor. Zaman zaman SATC’den kopsa da, 1980’lerde Connecticut’daki bir lise öğrencisinin renkli hayatından bir kesit olarak izlediğinizde çok tatlış bir dizi. Dizide Carrie’nin New York’a aşık oluşu, yazar olma süreci ve gençlik aşkları, başrollerde ise AnnaSophia Robb ve Austin Butler yer alıyor.
Yayın tarihi: 2013-2014
Sezon sayısı: 2

15) Scream Queens
Kampüsteki bir seri katil, Sorority kızlarını öldürmeye başlarsa ne olur? Scream Queens, Amerikan üniversitelerindeki Sorority ve Fraternity’leri absürd komedi ile eleştiren bir korku dizisi. Dizinin başrollerinde Emma Roberts, Lea Michele ve Skyler Samuels yer alırken, konuk oyuncu olarak da Ariana Grande ve Nick Jonas’ı görmek mümkün. Keşke devam etseydi dediğim dizilerden.
Yayın tarihi: 2015-2016
Sezon sayısı: 2

16) Sweet/Vicious
Bu diziyi gerçekten çok sevmiştim, ama ne yazık ki 2. sezon onayını alamadı. Yine de izlememeniz için hiçbir sebep yok. Dizi, Jules adlı üniversite öğrencisinin kampüsteki tacizci ve tecavüzcü erkeklerin peşine düşmesine ve Ophelia adlı karakterle takım olarak yasadışı kahramanlık yapmalarını konu alıyor. Söz konusu cinsel istismar olduğunda beyaz ve zengin erkekleri her zaman haklı çıkaran ataerkil sisteme bir eleştiri niteliğinde olan Sweet/Vicious dizisini izlemenizi öneriyorum.
Yayın tarihi: 2016-2017
Sezon sayısı: 1 (10 Bölüm)

17) Baby
Biraz Roma sokaklarında gezintiye çıkmaya ne dersiniz? Böyle dediğime bakmayın, aslında Baby, oldukça karanlık bir dizi. Varlıklı ailelerin henüz liseye giden çocuklarının kendilerini yeraltı dünyasında bulmalarını konu alan dizi, Netflix’in İtalyanca orijinal yapımlarından biri. Dizinin konusunun “The Baby Squillo” adıyla bilinen davaya (kız çocuklarını Roma’nın zengin ve önemli(!) erkeklerine pazarlayan bir suç örgütünün ortaya çıkmasını sağlayan dava) dayandığı söyleniyor. Konusu gereği izlemesi çok kolay bir dizi değil, ama odaklandığı sorunlar açısından ilgimi çektiğini söyleyebilirim.
Yayın tarihi: 2018-Devam Ediyor
Sezon sayısı: 2
Dizinin 3. ve final sezonu henüz yayınlanmadı, yayın tarihi de belli değil.

18) Anne with an E
20. yüzyıl çocuk edebiyatı klasiklerinden sayılan Anne of Green Gables (Yeşilin Kızı Anne) kitabından uyarlanan dizi, bir Kanada yapımı ama Netflix’te de mevcut. Bu diziyi sadece gençler değil, bence her yaştan insan izlemeli, hatta ailenizle beraber oturup izleyin. Yetimhanede yetişen Anne, Cutbert kardeşlerin yanında, Green Gables’taki çiftliklerinde yaşamaya başlıyor. Hayat, çocukluk, ergenlik, gençlik, yaşlılık, kardeşlik, arkadaşlık, zorbalık, iyilik gibi konuların işlendiği diziye, nefes kesici doğa sahneleri eşlik ediyor.
Yayın tarihi: 2017-2020
Sezon sayısı: 3
3. sezon, dizinin final sezonuydu. Ama hayranları diziyi o kadar sevdi ki, change.org üzerinden 4. sezonun çekilmesi için bir imza kampanyası başlatıldı. Bu kampanya sonuç verir mi bilmiyorum, şimdilik 4. sezon hakkında bir açıklama yok.

19) The Politician
Dizinin ana teması, seçim kampanyaları ve bu süreçte hırslara yenik düşmeden insan kalabilmek. Zengin bir çocuğun lisede başkan seçilmek için yürüttüğü kampanya ile başlıyor dizi. Payton karakterinin evrimi, verdiği mesajlar, karakter çeşitliliği ile bu dizi, bir sonraki sezonu gerçekten merak ettirdi. Dizi ile ilgili sevdiğim diğer şeyler ise Gywneth Paltrow’un canlandırdığı Georgina Hobart karakteri ve göz terapisi estetiği ile Hobart ailesinin ilk sezondaki evleri..
Yayın tarihi: 2019-Devam Ediyor
Sezon sayısı: 2
Dizinin 3. ve final sezonu henüz yayınlanmadı, yayın tarihi de belli değil.

20) I’m Not Okay With This
Lisedeyseniz, etrafınızda sizin elinizde olmayan bir sürü olumsuz şey oluyorsa ve kendinizi kontrol etmeyi henüz öğrenmemişseniz, o zaman bu gerginliğinizi bir şekilde dışarı atmanız gerekir. Peki ya bu dizinin baş karakteri Syd gibi, sinirlendiğinizde çevrenizdeki insanlara ve eşyalara zarar verecek bir süper gücünüz olsa? Bir oturuşta bitecek bölümleriyle, komedi unsurlu, bir gençlik dramı diyebiliriz bu dizi için. İzlemesi için kime önerdiysem herkes keyif aldı, o yüzden bu listede de olsun istedim.
Yayın tarihi: 2020 – Devam Ediyor
Sezon sayısı: 1
Dizinin 2. sezonu henüz onay almadı, fingers cross, bekliyoruz.

Bu dizilerin içinde izledikleriniz var mı? Ya da ilginizi çekip izleyecekleriniz?
Yorum yazmayı unutmayın 🙂
PS: Final yapmamış dizilerle ilgili gelişmeler, update edilecektir.
Çok güzel bir derleme olmuş. Aralarında izlediklerim çok az. Çoğunlukla izlemek istediğim diziler var. Daha önce duymadıklarım da var.
Keşke Anne’in yeni sezonu gelse. Bu sene izledim diziyi ve çok sevdim.
Sanırım listeden önce Skins’i izleyeceğim. Öneriler için teşekkürler 🙂
LikeLiked by 1 person